KATASTROFDRABBAD CHILE behöver hjälp, IDAG

Det är oundvikligt att inte bli rörd, ledsen och arg ibland. Just nu råder Kaos i södra delen av Chile där människor har förlorat liv och allt helt enkelt allt efter en kraftig jordbävning på skala 8,8 samt att i södra delen av Concepcion blev drabbade av en kraftig tsunami med 10 meter höga vågar som slukade allt i sin väg, totalt mer än 2 miljoner människor har drabbars av jordbävningen och just nu har man hittat närmare 800 döda, men finns fortfarande hundratals försvunna.
Jag har suttit framför tv hela helgen och TVN (internationella tvkanalen) har gått i stor sätt dyngnet runt med det senaste i Chile.
Igår kom ett team från ett nyhetskanal till Dichato som är en liten stad i utkanten mot kusten av Concepcion, teamet blev tuvugna att ta sig ditt med fot och när dom kom fram så trodde överlevande att hela Chile hade slukats av jordbävningen, i och med att ingen hade kommit eller hört något från andra städer. Lukten av lik och hungern, törsten är outbärligt.
Jag kan inte undvika tårar och gråt, det är oehört smärtsamt att se hur folk har det i Chile idag.

Vid kusten finns det byar som är helt kontaktlösa med allmänheten,både el och vatten är avstängda och telefon eller nätverk är nedkopplade. Det finns fortfarande människor som inte har fått kontakt med nån från myndighet eller nån från ett media som kan föra vidare information om katastrofläget. Både polisstationer och brandstationer är katastrofdrabbade och har ingen utrustning att hjälp med.

Vägar och kommunikation är omöjliga och det har förvärrat läget för människorna. Dom har inte ätit eller drukit vatten på 4 dagar. Och desesperationen blir bara värre och värre. Folk har börjat härja i äffärer efter vatten, mjölk till barnen, blöjor, råvaror, medicin i rent desesperation har folk blivit tuvugna att ta till egna händer i och med att hjälp inte har nåt fram till det drabbade delen av Chile. Överlevande sitter utanför sina hem och vågar inte röra sig från platsen för att det härjar folk som gör inbrott i övergivna och drabbade hus. För att överleva har dom tagit till lagen i egna händer där man vill skyddar sina tillhörigheter som finns kvar, kostar vad det kostar.Det råder KAOS I CHILE


I söndags satt vi och tittade på direktsända nyheter där folk stormade in i ett stort matmarknad, folk sa till reporterarna att dom har inget val att göra så, dom vet att det är inte rätt men dom har inget val. Efter jordbävningen har dom förlorat ALLT står med det dom har på sig eller som en kvinna sa: Jag har ingenting nu ingen idkort, ingen mat, inga kläder och här står jag som gud skapade mig.

President Bachelet har knutna händer med ett brutet hjärta, hon hade aldrig trot eller förväntat sig att 11 dagar innan överlämnande av presidentposten till Piñera, ställa sig in på ett katastrofläge som sådant.
Men hennes utalande som hon gjorde en timme efter jordbävningen att Chile inte behövede hjälp från utlandet, att Chile ska kunna tag hand om sina landsmän och land även vid ett katastrof blev inte så lyckad och ännu mindre när det har tagit så lång tid att lägga upp och organisera försvaret. Försvaret hade vid tillfället av presidentens uttalandet sagt att utsluta tsunami varning i hela landet. Men då hade tsunamin redan några minuter innan slagit till i södra Chile och hjälpen har tagit alldeles för långt tid.
Överlevande är i desperationsläge och nu har regeringen gått ut med en erkännande till nationen att dom begick ett misstag och att dom kommer att ta till all hjälp som andra nationer erbjuder.
Idag... ÄR Chile i stor behov av hjälp för att inte folket ska fortsätt lida efter katastofen. Kunna sörja sina nära o kära, dom familjer som måste börja från noll, bygga upp ett nytt hem, ett nytt samhälle ett nytt land.

Det här har drabbat alla det finns anhöriga här i Sverige som desperata letar efter anhöriga som inte har hört av sig. Allt... är bara en hel katastrof.
Jag ber att hjälpa dessa själar som behöver oss... IDAG

Kommentarer
Postat av: Laura

Det var sååå fint det du skrev. Jag är jätte stålt för vad du gör och att hjälpa dessa mäniskor i hjälp. Att du medlar det du ser och hör om våra systrar och bröder från granlandet, att du visar för sverige att vi är bundna även från långt håll.Tack gumman. Du är guld värd.

2010-03-02 @ 20:32:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0